Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.

Gelukzoekers op Sumatra TRY OUT

vrijdag 13 januari 2023, 20:00

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik volgt opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Geinspireerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.
Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. 
Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de  grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

Vrij naar de romans van Madelon Székely-Lulofs

Tekst en regie Olivier Diepenhorst
Tekst dramaturgie: Janine Brogt
Spel Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd.

Foto Piek

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.
Gelukzoekers op Sumatra TRY OUT
vrijdag 13 januari 2023, 20:00
Genre: Toneel

Prijs: € 28,00

Deel: