Feestelijk uit in IJsselstein
Tel. reserveren? 030 688 42 30 | Openingstijden | winkelwagen

Vrijplaats

‘VRIJPLAATS BIJ MIJ’ FILMDAGEN IN FULCOTHEATER

IJsselstein was in de 16e eeuw een autonoom gebied, dat niet onder een provincie of de Staten Generaal viel. Na het ontstaan van de republiek bleef IJsselstein zelfstandig. Hiermee was het in staat om zijn eigen wetten en regels in te stellen en zelf zijn belastingen te innen. Het werd een toevluchtsoord voor menigeen uit de omgeving. Dit idee van een toevluchtsoord, een plek met eigen regels – een vrijplaats – staat aan de basis van het project ‘Vrijplaats bij MIJ’
(8 juni – 13 oktober 2019). De geschiedenis van de stad IJsselstein vormt aanleiding voor een presentatie van een onderzoek naar vrijplaatsen in de moderne en hedendaagse kunst.

Voor de tentoonstelling maken we – naast het museum zelf – gebruik van bijzondere locaties: de zestiende-eeuwse Kasteeltoren, de Stadhuiszolder, de Waag, Coal.2 en diverse winkelpanden in de historische binnenstad van IJsselstein. In de maanden september-oktober ligt de nadruk op een rijk randprogramma van lezingen, dialoogtafels, diners en filmvertoningen. Hierin speelt het begrip ‘vrijheid’ een centrale rol.

Binnen en buiten de grenzen van het project ‘Vrijplaats bij MIJ’ heeft Henk Wijnen, beeldend kunstenaar uit Amsterdam, een driedaags filmproject samengesteld. Hij geeft op zijn manier inhoud en betekenis aan het woord ‘Vrijplaats’.

De documentaire ‘Das geht nur langsam’, een indrukwekkend portret over een eigenzinnig kunstproject ‘Strasse des Friedens’, toont een beeldenroute door Europa, een portret dat nooit af zal zijn. Hier tegenover staat ‘Black Cat White Cat’, een comedy die op hilarische wijze de betekenis van ‘Vrijplaats’ prijsgeeft in de volle glorie van een zigeunerbruiloft.
Of de documentaire ‘Job en de Hollandse Vrijstaat’, waarbij na ontruiming van het krakersbolwerk ‘De Conradstraat’, Job als enige persoon in de resten overleeft. Hier wordt de betekenis ‘Vrijplaats’ net zo helder als verschillend belicht als in de film ‘The Square’. Zoals Wijnen zelf zegt: “De keuze van deze films is de motor die voeding geeft aan de inhoud.”

Op uitnodiging van MIJ geeft Henk Wijnen op zijn speciale wijze ook nog op een heel andere manier betekenis aan het begrip ‘Vrijplaats’ in IJsselstein met het ‘reserveren’ van het pand van MIJ en een presentatie in het pand Coal.2 aan Walstraat 6.

Van begin juni tot en met eind september zullen vele kunstenaars op uitnodiging van het museum actief zijn in de stad IJsselstein.
 

 

Contact

Fulcotheater
Overtoom 3,
3401 BK IJsselstein
Tel. 030 688 4230 Openingstijden

Theatergids 2019 – 2020

theatergids-cover-web

Feestelijke uit-TIPS

museum epping epping